Matlagning över öppen eld
– en tradition som står sig
Människor har lagat mat över öppen eld i årtusenden. Det är en så inarbetad del av vår kultur att det har bäddats in i vårt DNA, och har varit avgörande för vår utveckling både på en fysisk och mental nivå. Vi förknippar mat med mer än bara smak, för mat är inte bara mat. Det är en stund vi delar med oss själva och dem runt omkring oss. Det är en erfarenhet.
Att laga mat på glöden är inte bara ett bra sätt att umgås, det tar också fram de bästa smakerna, vare sig du lagar till kött eller grönsaker. Med ingredienser av hög kvalitet och lite grundläggande kunskaper kan du verkligen inte misslyckas. Så vad väntar du på? Här kommer våra bästa tips för matlagning över öppen eld:
Elden
Helst ska veden ha torkat i en virkestork, men väl torkad ved av lövträ fungerar mycket bra och bidrar till smaken. Fukthalten ska vara högst 20 procent, annars tappar veden för mycket värme. (Undvik tall, det brinner för snabbt och ger ifrån sig rök som ger en bitter smak.)
Att blanda veden med kol ger en utmärkt och jämn värmekälla.
Om du inte använder en stekpanna eller en kastrull, ha tålamod och vänta på att veden och kolet brinner ner ordentligt för att få en stark, jämn glödbädd att laga mat över. Att grilla långsamt och försiktigt minskar risken för att elden flammar upp och ger dig bättre kontroll
Köttet
I stället för att förlita dig på bestämda tillagningstider, investera i en köttermometer för att hålla ett öga på matens innertemperatur under tillagningen. Grilla köttet tills det är några grader under den tänkta temperaturen, ställ det sedan åt sidan för att vila. Innertemperaturen kommer att fortsätta stiga. Att köttet får vila är minst lika viktigt som själva tillagningen. Ha tålamod, så kommer belöningen att bli kött som är så mört att smälter i munnen.
För att vara säker på att köttet inte torkar, kom ihåg att ösa eller glasera med en god sås eller eventuell överbliven marinad om du har använt det. Du vill att köttet ska vara mjukt och saftigt på insidan med den vackra ytan som är karamelliserad av grillningen.
Grönsakerna
Såväl paprikor, portobellosvamp, squash, skurna i halvor, aubergine i tjocka skivor, halverade hjärtsalladshuvuden, blomkålsbuketter, majs, sparris som vårprimörer passar bra att grilla. Det går också att laga till potatis och purjolök med skalet kvar genom att lägga dem direkt på glöden i ungefär 45 minuter. Grönsakernas skal ger ett naturligt skydd för den mjuka insidan, så låt dig inte avskräckas av det brända yttre lagret. Så snart grönsakerna har blivit svarta, skär itu dem, gröp ur innehållet och blanda med örter och smör.
Några ord om säkerheten: Att elda kräver alltid ett stort mått omsorg och respekt. Du får bara göra upp eld på platser där det är tillåtet och aldrig (någonsin) när det råder eldningsförbud. Ett eldningsförbud måste alltid respekteras, hur skicklig du än är. En säker eld placeras på grus eller sand, med stenar och grus under och en ring av stenar runt omkring. Elden ska inte göras upp på en klipphäll och inte heller på torv eller mossa. Du bör också undvika att göra upp eld nära träd, stubbar eller torrt gräs och aldrig elda när det är blåsigt. Se också till att alltid ha en hink vatten nära till hands.